Doğum Günü ve Özel Gün Pastaları

Pastanın Kısa Tarİhİ

Pastane Sahiplerinin Çoğu Çamlıhemşin’den Geliyor.
Araştırmalarımız, Çamlıhemşin’den 186 ailenin ve bir o kadar da
bireyin Rusya’ya, Polonya’ya gidip bu mesleği orada öğrenip, dönüp
memleketlerine bunu taşıdığını gösteriyor. Tabi bunu Çamlıhemşin’de
değil, büyük kentlerde yapıyorlar. İstanbul’da bu iş ağırlıklı olarak yabancı
kökenliler eliyle yürütülürken, Anadolu’da hemen hemen hiç pastane
olmaması Çamlıhemşinliler için avantaja dönüşüyor, o nedenle Anadolu’ya
pastayı taşıyan Çamlıhemşinliler oluyor.
Türkiye’ye Pasta İlk Nereden Gelmiş? Nasıl Gelmiş?
İstanbul’da gayrimüslimler eliyle var olan bir pastacılık varmış zaten,
Osmanlılar döneminde de belirli yerlerde, Avrupa’dan esinlenerek yapılan
bazı tatlar mevcut ama bu tabi çok sonraları…Anadolu’da da bu işi
sürdüren Çamlıhemşinliler. Ama şimdilerde Konyalılar, Kastamonulular ve
Çankırılılar da yapıyor. İspirliler de fırıncılıkta öncü…
Geçmişle Bugünü Karşılaştırırsanız, Pastacılık Şimdi Ne Durumda?
Şimdi endüstriyel pastacılık var; hazır pasta hazır krema… Her şey hazır,
tarifi bile internette var pastanın… Geleneksel pastacılık yapan mekan
sayısı ise bir elin parmağı kadar Yani her pastanede illaki teknolojinin
imkanları var ama geleneksel pastacılık kurallarını sürdüren pastaneler de
yok değil!
Unpam işte bu gelenekselliği ve teknolojiyi siz değerli müşterilerine
sunuyor ve kalitesinden ödün vermeden sunmaya devam edeceğini
garanti ediyor.

PASTAYA DAİR İLGİNÇ BİLGİLER

• Dünyanın ilk pastacıları Mısırlılardı. Sıcak taşlarla yaptıkları mayasız kek
ve ekmek imal eden büyük fırınları vardı. Keklerin kabarmasını sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı.
• İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi eski İskandinavya’da kullanılan
‘kaka’ kelimesinden türemiştir.
• Kabartma tozu 1840’lı yıllarda, pasta mayası da 1860’lı yıllarda icat
edildi.
• İlk doğum pastası, 1785 yılında birine doğum günü hediyesi olarak
verilen kekti, ki bu da doğum günü pastası geleneğinin başlamasına sebep
oldu.
• Her ne kadar Cheesecake’ler son yıllarda ülkemizde çok ilgi görse
de, aslında en eski pasta tariflerinden biridir. Hatta ilk Olimpiyat Oyunlarında
atletlere verilirdi.
• Kraliçe Victoria, düğün pastasında saf beyaz krema kullanılan
ilk insandı ve bu nedenle bu krema ‘royalicing’ (kraliyet kreması) olarak
adlandırılmıştır.
• Kırmızı Orman Pastasını’nın ilginç bir hikayesi var; çok uzun zaman
evvel bir kadın siparişini verdiği bu pastayı çok beğenir ve restoranının
sahiplerinden tarifini ister. Tarif ona 100 dolar hesap gelir. Kadın da intikam
olarak bu tarifi tanıdığı herkese verir.
• 17’inci yüzyılının İngiltere’sinde, insanlar nişanlıları hakkında tatlı
rüyalar görebilmek için meyveli pasta koyarmış.
Zenginler tarafından himaye edilen pastacılar, Fransız Devrimi’nden
sonra sokağa dökülmüş ve dükkanlar açarak pasta kültürünü halka
indirmişler.